Henryk Gwardak in memoriam
Fredagen den 13 oktober nåddes vi av det sorgliga beskedet att vår vän, professor Henryk Gwardak lämnat den jordiska gemenskapen. Henryk kom till Åland på lite ovanliga vägar. Vid en orgelkonsert i Saltviks kyrka frågade kyrkoherden av den svenska organisten Stig-Gustav Schönberg om han hade någon bekant som han kunde vidtala att komma som kantor till Saltvik. Ja, jag har en vän i Polen som jag tror gärna skulle komma till Åland. I oktober ringde det plötsligt en organist från Polen och sa att han var här i Mariehamn och ville träffa Ålands orgelfestivals styrelse. Vi hade inget gemensamt språk, så vi kämpade oss fram med tyska, och efter några veckor så flyttade Henryk till Åland. Det var en mycket kunnig organist som kom till öriket. Mycket snabbt lärde han sig svenska och fick allt fler uppdrag inom musiken på Åland.
Henryk Gwardak föddes 1951 i Wroclaw i Polen och började spela piano vid fem års ålder. Han hade samma pianolärare, professor Renata Wandokanty, i fjorton år. När Henryk var fjorton började han spela orgel för professor Julian Bidzinski och erhöll orgeldiplom när han var 24 år. Gwardak arbetade sedan som lärare i två musikskolor och i vardera grundade han en orgelklass. 1987 blev han kantororganist i Nikolajdomkyrkan i Elblag och konstnärlig ledare för orgelfestivalen i Fromburg. Samma år kom han till Saltviks församling som kantororganist och blev lektor i orgel, piano och musikteori i Ålands musikinstitut. För Ålands orgelfestival har Henryk betytt oerhört mycket och han har varit verksamhetsledare och ordförande i många, många år. Han har haft kontakter runtom i världen och på så sätt vitaliserat det åländska musiklivet och även gjort Åland känt ute i världen.
Han har konserterat i Polen, Tyskland, Finland, Sverige, Norge, Holland, USA, Japan, Frankrike och Västindien. Han har gjort inspelningar för radio, TV och film i bl.a. Finland, Japan och Tyskland och spelat in flera CD-skivor. 1993 erhöll Gwardak landskapet Ålands kulturpris och år 1997 utnämndes han av Polens kulturministerium till professor.
Efter pensioneringen från Saltviks församling flyttade Henryk tillbaka till Polen och var verksam som kantor i sin hemstad Wroclaw.
För att få ordinarie tjänst som kantororganist behövde han avlägga examen vid Konservatoriet i Jakobstad. Det berättas att vid kördirigentexamen skulle Henryk ge ton åt kören, men han hade ingen stämgaffel, så ordförande i nämnden tryckte på sitt armbandsur för att ge tonen A åt honom. Henryk skakade på huvudet, det var inte rätt ton. Han hade ett absolut gehör. Det visade sig att batteriet i armbandsuret var dåligt så det gav inte rätt ton. Många gånger anlitade jag honom som ackompanjatör åt Oratoriekören och vid repetitioner ville jag ibland öva körsatserna i en annan tonart än originalet. Henryk blev alltid olycklig vid sådana situationer. Det han läste i noterna klingade rätt i hans huvud. Vi har oerhört mycket att tacka Henryk för. Han har betytt mycket för det åländska musiklivet. Vi lyser frid över hans minne. Kollegan Kaj-Gustav Sandholm
I vårt galleri hittar Du Ålands orglar samt bilder på artister.